Obiective turistice în Chichișa

1. În lunca văii pârâului Agrij (pe partea stângă) există urmele drumului roman, tronsonul Largiana – Certiae. Traseul drumului este cunoscut de către localnici sub toponimul “ Drumul Troianului “.
Zona de protecţie: se stabileşte 10 m pe partea dreaptă a drumului roman şi 10 metri pe partea stângă a drumului roman.
2. Biserica  de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Chichişa  are indicativul in LMI SJ-II-m-B-05037. Planul rectangular cu absida decroșată a bisericii nu face notă discordantă față de marea majoritate a bisericilor de lemn din Sălaj, însă cu adevărat unicat este textul care datează ridicarea (?) construcției în anul 1739; ”Această sfântă biserică o au făcut Donca Dumitru…”. Planul este dreptunghiular, cu absida decroșată cu un plan pătrat. Inițial planul construcției măsura 9,10 / 3,90 m, însă  în secolul al XVIII-lea a fost mărit prin adăugarea unui alt pronaos, cel vechi fiind înglobat naosului. Probabil că anul 1739 se referă la această importantă intervenție, căci proporțiile inițiale clasează biserica la începutul secolului al XVII-lea. Ancadramentul ușii de intrare este ornamentat cu doua chenare în frânghie și un vrej, iar la bază are o rozetă. Motivul frânghiei formează și brâul median al pereților. Cel de pe latura de sud a vechii nave este însă însoțit, în partea de sus, de un chenar din linii frânte (dințișori). Ultimele reparații au adus schimbări regretabile, odată cu refacerea bolții semicilindrice a naosului, a dispărut și decorul pictat. Bolta semicilindrică a altarului se încheie la est într-un timpan, ce face legătura cu pereții printr-o suprafață plană. Biserica păstrează icoane din secolul al XVIII-lea realizate de zugravul Ioan Pop din Românași, care a pictat și interiorul lăcașului. Pe icoana Deisis de format mare, este cioplit în lemnul ramei cu chenar în frânghie, anul 1797. Ușile împărătești au fost pictate de popa Toader Faur în 1805.
Biserica de lemn este amplasată aproximativ în mijlocul satului, pe partea stângă a drumului județean Românași – Jibou, la baza unui deal, la intersecția DJ cu una dintre ulițele satului.
Limitele zonei de protecţie care coincid cu cele ale zonei centrale a satului Chichisa sunt: la N limita de proprietate (gard) a bisericii penticostale care se intinde spre V pina la zona de protectie a cimitirului ortodox si drumul de acces spre spatiile de depozitare fructe de padure, spre E toate incintele de locuinte  situate la frontul strazii principale intre drumul mai sus amintit de acces la zona depozitare fructe de padure si lotul de casa aflat vis-a vis de biserica penticostala din sudul localitatii care este si ea cuprinsa integral cu imprejmuirea aferenta. Spre V zona de protectie este continuata de imprejmuirea gospodariei situata la nord de biserica penticostala cit si toate imprejmuirile de case situate la sud si est de noua biserica ortodoxa a satului aflate pe drumul paralel cu valea Stanei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BizStudio by Sketch Themes