Obiective turistice în Ciumărna

Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Ciumărna (Indicativ LMI: SJ-II-m-A-05040). Cu un plan dreptunghiular, cu absida decroşată, poligonală, în cinci laturi, edificiul religios din loc. Ciumărna are în interior un tavan drept în pronaos, iar în naos şi altar, bolţi semicilindrice. Ancadramentul intrării, parţial păstrat a fost decorat cu baghete sculptate în frânghie, iar un altul în romburi, presărat cu rozete. În biserică, între tinda femeilor şi spațiul rezervat bărbaţilor, se păstrează o uşă monoxilă de lemn pe care reputatul istoric de artă Vasile Drăguţ a considerat-o „cea mai frumoasă uşă ţărănească din întreaga ţară”. Uşile asemănătoare de la bisericile de lemn din Sumurduc (1715) şi Vechea (1726), precum şi cea din Sic (1731), toate din judeţul Cluj, fixează perioada aproximativă în care a fost ridicată biserica din Ciumărna, în primele decenii ale secolului 18, foarte probabil de unul și acelaşi meşter itinerant. Ctitorii au lăsat, conform obiceiului, o însemnare pe portalul de la intrare care să fixeze în timp începuturile acesteia, dar care s-a pierdut aproape în totalitate odată cu înălţarea deschiderii uşii. Un mic fragment din inscripţie stă totuşi încrustat pe uşorul drept, martor frust al pierderii mesajului ei.Bolta naosului este decorată prin cioplirea arcului transversal în rozete separate prin benzi verticale în motivul frânghiei.
Pictura, relativ deteriorată are în componența sa fețele mironosițelor și a împăraților Constantin și Elena, etc. Pe bolta naosului, dincolo de meștergrindă, se mai văd medalioane cu figuri de mucenici. Pictura a fost realizată de zugravul Ioan Pop din Românași, pictor ce a realizat și icoanele împărătești cu Sf. Nicolae (1801).
Actualmente biserica monument este amplasată pe partea dreaptă a DN Cluj-Napoca – Satu Mare, în incinta localității. Limitele zonei de protecţie sunt cele demarcate si pentru zona centrala a satului si sunt dupa cum urmeaza: La N imprejmuirile primelor doua case aflate la vest de biserica monument, gardul cimitirului ortodox si imprejmuirile caselor de la nord de DN 1F pina la casa aflata la nord de limita vestica a districtului de drumuri nationale (gard). La E gardul de est al fermei, la sud Valea Ciumarnei, drum  si gardurile caselor si a magazinului aflate la sud de strada principala pina la torentul perpendicular pe valea Ciumarnei, torent care constituie limita de vest a zonei de protectie. Spre nord zona este delimitata de conturul celor sase gospodarii aflate pe drumul perpendicular pe strada principala, aflate pe ambele froturi cit si de gardurile  caselor situate in continuarea scolii spre est si respectiv la sud de DN 1F, in partea de est a drumului de legatura spre biserica monument.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BizStudio by Sketch Themes