Obiective turistice în Romita

1. În lunca văii pârâului Agrij (pe partea dreaptă) există urmele drumului roman, tronsonul Largiana – Certiae. Traseul drumului este cunoscut de către localnici sub toponimul “ Drumul Troianului “.
Zona de protecţie: se stabileşte 10 m pe partea dreaptă a drumului roman şi 10 metri pe partea stângă a drumului roman.
2. Biserica de lemn ”Sf. Nicolae” din Romita (LMI:SJ-II-m-A-05107). Biserica a fost ridicată în secolul al XVIII-lea, după inscripțiile păstrate (Popa Gheorghe – 1740). Edificiul  are plan rectangular cu absidă decroșată față de nava ce măsoară 9,80 x 4,60m. Ca decor sculptural, biserica păstrează un tor cioplit în motivul frânghiei , pe latura de sud, peste mijlocul locașului. Pe aceeași latură se află și intrarea în edificiu, frumos decorată cu același motiv, dispus însă în trei rânduri. Probabil cea mai reprezentativă din punct de vedere artistic este prispa care fost construită cândva după a doua jumătate a sec. al XVIII-lea. Îmbinările elementelor constructive ale prispei au fost consolidate prin cuie de lemn cu capetele cioplite spre a reda motive florale. La sfârșitul secolului al XVIII-lea sau poate la începutul celui următor, au fost adăugate trei icoane împărătești: Iisus Hristos, Maica Domnului și Botezul Domnului cu chenare în frânghie și culori pastelate. Vechiul cimitir păstrează o cruce fragmentată și una întreagă datate pe la sfârșitul sec. al XVIII-lea.
Biserica se află actualmente în incinta satului, la cca. 500 m dreapta de traseul drumului județean Românași – Jibou, pe malul drept al Agrijului. În apropierea ei a fost edificată noua biserică de zid din localitate.
Limitele zonei de protecţie sunt cele ale zonei centrale incluzind la N  si respectiv E incintele delimitate si de imprejmuirile de la Clubul-bar si biserica monument, respectiv noua biserica ortodoxa, incinta caminului cultural si gradinita cit si primele patru gospodarii aflate la sud de caminul cultural. In partea de sud sunt cuprinse vis-a-vis loturile aflate intre drumul roman si primele doua loturi situate la vest de biserica baptista. Zona de protectie se inchide spre vest si nord-vest cu incinta imprejmuita aflata peste drum de biserica baptista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BizStudio by Sketch Themes